Novosti

Kategorije

204. Vukovarske brigade 87-89 -Završetak energetske obnove

Završena je energetska obnova višestambene zgrade. Cilj energetske obnove je smanjenje toplinskih gubitaka i zamjena dotrajalih materijala krova.

Ukupna realizirana investicija iznosi 1.569.715,71 kn. Projekt energetske obnove sufinanciran je u iznosu od 55% sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, operativni program „ Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, i sredstvima grada Vukovara u iznosu od 25%, te ostatak od 20% su sredstva suvlasnika zgrade.

Za financiranje ovog projekta suvlasnici su realizirali kredit sa rokom otplate od 120 mjesečna anuiteta. Kako bi mogli otplaćivati anuitet kredita, a ne dovodeći redovno održavanje zgrade u pitanje, suvlasnici su podigli iznos pričuve na 3,50kn/m2 za vrijeme otplate kredita.

Energetskom obnovom zgrade obuhvaćeno je:

Izgradnja toplinske izolacije vanjskih zidova

Izvedba tankoslojnog kontaktnog sustava fasade pločama kamene vune debljine 16 cm sa završnom dekorativnom silikatnom žbukom u boji. 

Ravni krov

Ovim radovima obuhvaćena je sanacija prohodne terase izgradnjom novih slojeva toplinske izolacije, hidroizolacije,te hodnog pokrova koji je izveden od gumenih ploča debljine 5 cm. Za toplinsku izolaciju korištene su tvrde ploče na bazi tvrdog poliuretana debljine 12cm, dimenzija ploča 120x60 cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kosi krov

Izvedba tankoslojnog kontaktnog sustava s pločama kamene vune debljine 16cm (vertikalno), te laganim pločama od kamene vune debljine 20 cm. Dotrajala oštećena građa zamijenjena je sa novom, pokrov od trapeznog lima zamjenjen je falcanim bojanim aluminijskim limom debljine 0,7mm.

Svjetlarnici

Uz radove energetske obnove izgrađeni su i novi svjetlarnici (kupole) od Agras akrilnih ploča koje su čvršće i otpornije na vremenske utjecaje.

 

 

 

Ušteda

Poduzetim grođevinskim mjeroma postignuta je ušteda toplinske energije od 79% koo i smonjenje emisijo CO2 zo vise od 57%. Uštedom energije poboljšana je klasifikacija potrošnje energije u 40 kućanstava.

 

PRIJE ENERGETSKE OBNOVE

NAKON ENERGETSKE OBNOVE

 

STAMBENA ZONA

STAMBENA ZONA

ENERGETSKI RAZRED

E

B

POTROŠNJA (Q H,nd)

158 kWh/(m2a)

28 kWh