Tvrtka Tehnostan nastavlja svoje projekte iz područja obnovljivih izvora energije i u 2019. godini. Nakon što su u lipnju pušteni u rad solarni termalni kolektori u dvorištu toplane Borovo Naselje i slijedeći projekti oslanjaju se na sunčevu energiju. Ta je energija općeprihvatljiva zbog minimalnog utjecaja na okoliš, ali i zbog značajnog pojeftinjenja tehnološke opreme.

Solarna elektrana Tehnostan

Za potrebe rada gradskih kotlovnica i upravne zgrade tvrtke godišnje se utroši preko 400MWh električne energije, a cijena električne energije kontinuirano raste. Da bismo zadržali postojeću cijenu toplinske energije potrebno je bilo anulirati poskupljenja ulaznih energenata, napose plina i električne energije.

Stoga Tehnostan pokreće projekte izgradnje fotonaponskih polja na tri lokacije : kotlovnica Borovo Naselje (50kW), kotlovnica Olajnica (32kW) i upravna zgrada 16kW) koje su koncem listopada 2019. puštene u trajni pogon od strane HEP ODS-a.

Ukupna snaga ovih elektrana iznosi 100kW, a predviđena godišnja proizvodnja je oko 140MWh čime bismo smanjili godišnje emisije CO2 za 118 tona.

Solarna elektrana Olajnica

Kuriozitet je elektrana na krovu upravne zgrade koja će osim smanjenja troškova grijanja i hlađenja upravne zgrade služiti i za punjenje električnog automobila Renault Zoe. Taj je automobil proljetos nabavljen uz pomoć FZOEU koji je sufinancirao nabavu sa 40%.

Cijela investicija bi se uz sadašnje cijene na tržištu trebala vratiti za manje od 8 godina.