Novosti

Kategorije

Brzi Internet u stambenim zgradama

Optika u zgradamaU protekla tri mjeseca stanari zgrada u Vukovaru i Borovu naselju (Vijenac Ruđera Boškovića, Olajnica, Domovinskog rata i dr.) u preko 40 zgrada dobili su mogućnost korištenja brzog interneta putem optičke mreže (svjetlovoda).

Stanari su dali suglasnost tvrtki Vipnet d.o.o. da o svom trošku izgradi infrastrukturu u njihovim stambenim zgradama i do svakog stana i poslovnog prostora dovede Internet priključak.

Stanari izgradnjom mreže u zgradi nisu u obvezi koristiti se izgrađenom infrastrukturom i nemaju nikakvu ugovorenu financijsku obavezu.

Oni stanari koji žele priključiti brzi Internet mogu ugovoriti uslugu tvrtke Vipnet d.o.o. ali i svakog drugog operatera koji želi ponuditi uslugu na izgrađenom priključku zgrade (T-com ili drugi).

Svim korisnicima svijetlovoda biti će dostupne najmodernije elektroničko-komunikacijske usluge, poput:

  • superbrzog širokopojasnog interneta s mogućnošću ubrzanja do 500 Mbit/s
  • najsuvremenije TV usluge
  • znatno kvalitetnije usluge fiksne telefonije

U jednom pogledu, a na temelju predhodno navedenog, ugradnja svjetlovoda (optike) utječe i na dodatnu vrijednost same nekretne, za svakog pojedinog suvlasnika stambene zgrade.

Svjetlovodna mreža u stambenim zgradama se izvodi na način da se kroz zajedničke djelove zgrade ugrađuju nadžbukne plastične kanalice u koje će se postaviti svjetlovodne niti tako da svaki stan ima svoju dediciranu nit do distribucijskog čvora, odnosno "jedan stan, jedna svjetlovodna nit".

Za ove koje imaju želju detaljnije se informirati o svjetlovodu u privitku mogu skinuti brošuru HAKOM-a, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti.