Novosti

Kategorije

Dunavska 5 - Završetak energetske obnove

Završena je energetska obnova višestambene zgrade Dunavska 5. Ukupni troškovi  svih radova iznose 3.525.324,43 kn.

Projekt energetske obnove sufinanciran je u iznosu od 54% sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, operativni program „ Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, grad Vukovar sufinancirao je radove u visini  25% ukupnog troška. Ostatak od 21% su sredstva suvlasnika zgrade.

Za potrebe financiranja projekta suvlasnici su ugovorili kredit u visini 900.000,00kn sa rokom otplate od 132 mjesečna anuiteta. Kako bi mogli otplaćivati anuitet kredita, a ne dovodeći redovno održavanje zgrade u pitanje, suvlasnici su podigli iznos pričuve na 4,96kn/m2 za vrijeme otplate kredita.

Opseg energetske obnove

Izgradnja toplinske izolacije vanjskih zidova

Izvedba tankoslojnog kontaktnog  sustava fasade pločama kamene vune debljine 16 cm sa završnom dekorativnom silikatnom žbukom u boji.

 

 

 

 

 

 

Izgradnja  podgleda stropa negrijanih prostorija u prizemlju (vjetrobran i spremište - bicikli) i podgleda podruma

Izvedba tankoslojnog sustava s lamelama kamene vune debljine 20cm, koeficijenta toplinske vodljivosti 0,040.

Ravni krov

Ovim radovima obuhvaćena je kompletna sanacija prohodne terase uklanjanjem svih slojeva prethodnog krova i izgradnjom novih prema uvjetima projekta.Za toplinsku izolaciju korištene su tvrde ploče na bazi tvrdog poliuretana debljine 12 cm.

Zamjena stolarije

Energetskom obnovom također je obuhvaćena  i zamjena stolarije stanova. Postojeći prozori zamjenjeni su sa novom energetski učinkovitijom stolarijom od PVC-a i trostrukim staklom punjenim inertnim plinom. Zamjenjeni su svi podrumski prozori ( prije postavljanja sokla- kako bi se mogli ispravno obraditi). Staklene površine ulaznih vrata stambenog dijela izvedeni su od aluminijske stolarije, također sa trostrukim staklom i inertnim plinom.

 

Ušteda energije

Ugradnjom novih i boljih materijala u stambenom dijelu se očekuje energetska ušteda od čak 78.26% u odnosu na potrošnju prije obnove.

 

PRIJE ENERGETSKE OBNOVE

NAKON ENERGETSKE OBNOVE

 

STAMBENA ZONA

STAMBENA ZONA

ENERGETSKI RAZRED

D

B

POTROŠNJA (Q H,nd)

115 kWh/(m2a)

25 kWh/(m2a)