Novosti

Kategorije

Iskustva s razdjelnicima toplinske energije

Svrha ugradnje razdjelnika za raspodjelu potrošnje toplinske energije u zgradama je kontrolirana potrošnja sa ciljem smanjenja troškova. Pitanje je dali se trenutno to može postići u svim slučajevima. Postoji nekoliko problema koje bi trebalo riješiti a pojavljuju se kroz slijedeća pitanja:

  • Kako izvršiti pravilan izračun udjela u potrošnji za jedinice (stanove) u kojima nisu ugrađeni razdjelnici, ako to Pravilnikom nije dobro riješeno?
  • Nepripremljena infrastruktura
  • Zakonito reguliranje odnosa između tri subjekta: distributera, kupca i davatelja usluge (ugradnja razdjelnika i raspodjela potrošnje)?

radjelniciČesta je pojava da se suvlasnici koji nisu ugradili razdjelnike u svom stanu ponašaju komotno, troše energiju bez kontrole, a račun im ispadne manji nego kod onih koji su se izložili troškovima ugradnje razdjelnika. To je nedostatak Pravilnika zbog čega suvlasnici u nekim zgradama u kojima su ugrađeni razdjelnici razmišljaju o odustajanju od primjene istih do daljnjeg.

Problemi sa infrastrukturom su veoma složeni. Ugradnjom termostatskih ventila, bitno se mijenja protočnost i u dosta slučajeva se javljaju neprimjereni iritirajući zvukovi.
Suvlasnici stambenih zgrada trebaju imate valjane odluke o prihvaćanju određenog modela o raspodjeli potrošnje. Te Odluke bi bile ovlasti predstavniku suvlasnika da potpiše ugovor sa distributerom toplinske energije (uspostava potpunog stvarno-pravnog odnosa).


Osim navedenih činjenica, postoje i subjektivne okolnosti. Svaki suvlasnik sa ugrađenim razdjelnicima može kontrolirati svoju potrošnju smanjivanjem temperature uz pomoć termo ventila ili pravilnim prozračivanjem prostorija. Međutim, uzalud su ta odricanja, ako susjed koji nije ugradio razdjelnike drži otvorene prozore i maksimalno otvorene ventile i na kraju dobije isti ili manji račun.
Naveli smo samo dio činjenica koje su odraz trenutnog stanja. Svemu tome u budućnosti treba dodati nužnost ulaganja u termo izolacijsku zaštitu zgrada, odnosno podizanje energetske učinkovitosti građevina.


Trenutno možemo zaključiti da je isplativa ugradnja razdjelnika pod slijedećim uvjetima:

  1. Da svi suvlasnici ugrade razdjelnike i da su svi u funkciji,
  2. Da se izvrši kvalitetna rekonstrukcija infrastrukture sa ciljem normalne protočnosti (pojava neprikladnih šumova ), termo-izolacijom toplovoda i ostali nedostaci...
  3. Da se korisnici disciplinirano odnose prema potrošnji.

Građani su sve više svjesni nužnosti provođenja mjera za uštedu energije. Na to ih upozoravaju i sve veći računi i pritisak na već ionako osiromašen kućni proračun.
Nadamo se da će se i zakonska regulativa prilagoditi stvarnim potrebama svih subjekata u programu, te da će se prilikom nužnih izmjena i dopuna Pravilnika za raspodjelu potrošnje toplinske energije, unijeti norme sukladne pozitivnoj praksi u zemljama Europske Unije.