Novosti

Kategorije

Josipa Jurja Strossmayera 5a i 5b - Završetak energetske obnove

Završena je energetska obnova zgrade sa 24 stambene jedinice i četiri poslovna  prostora u prizemlju. Ukupna realizirana investicija iznosi 2.541.664,10 kn.

Projekt energetske obnove sufinanciran je u iznosu od 50% sredstvima  Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014-2020.“ grad Vukovar sufinancirao je suvlasnicima radove u iznosu od 25% ukupnih troškova. Ostatak od 25% su sredstva suvlasnika zgrade.

Za financiranje ovog projekta suvlasnici su realizirali kredit sa rokom otplate od 120 mjesečnih anuiteta. Kako bi mogli otplaćivati anuitet kredita, a ne dovodeći redovno održavanje zgrade u pitanje, suvlasnici su podigli iznos pričuve na 4,9kn/m2 za vrijeme otplate kredita.

Energetskom obnovom zgrade obuhvaćena je:

Izgradnja toplinske izolacije vanjskih zidova

Izveden je tankoslojni kontaktni sustava fasade pločama kamene vune debljine 14cm, koeficijenta toplinske vodljivosti 0,034 WmK.

Izgradnja toplinske izolacije krovišta prema grijanom prostoru sa rekonstrukcijom krova i zamjenom oštećenih dijelova

Izvedena je toplinska izolacija kosih i ravnih dijelova krova prema grijanom prostoru tvrdim termo izolacijskim pločama od kamene vune debljine 20cm (dva sloja 10+10cm) skupa sa rekonstrukcijom dijela krovne konstrukcije prema uvjetima Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela.

Radi oštećenja krovne konstrukcije i prethodne nekvalitetne sanacije bilo je potrebno zamijeniti veći dio krovne građe te osigurati rad dilatacijskog spoja zgrade. Pokrov krova zamijenjen je aluminijskim bojanim falc limom.

Izgradnja toplinske izolacije ravnog krova

Obuhvaćena je kompletna sanacija prohodne terase prema grijanom prostorima uklanjanjem svih slojeva prethodnog krova i izgradnjom novih prema uvjetima projekta.

Za toplinsku izolaciju korištene su tvrde termo izolacijske ploče od kamene vune d=20m. Popločavanje ravnog krova izvedeno je betonskim pločama 40 x 40 cm.

Zamjena stolarije

Energetskom obnovom također je obuhvaćena  i zamjena stolarije stanova. Postojeći prozori zamjenjeni su sa novom energetski učinkovitijom stolarijom od PVC-a i trostrukim staklom punjenim inertnim plinom. Staklene površine poslovnih prostora i ulaznih vrata stambenog dijela izvedeni su od aluminijske stolarije, također sa trostrukim staklom i inertnim plinom.

Sva stolarija ugrađena je u RAL sustavu koji osigurava kvalitetniji pristup u montaži  vanjske stolarije.

Ušteda

Svim izvedenim građevinskim mjerama postignuta je ušteda toplinske energije od 75.61%- Poslovni dio, te čak 82.18% za stambeni dio.

 

PRIJE ENERGETSKE OBNOVE

 

NAKON ENERGETSKE OBNOVE

 

STAMBENA ZONA

POSLOVNA ZONA

 

STAMBENA ZONA

POSLOVNA ZONA

ENERGETSKI RAZRED

E

D

 

B

B

POTROŠNJA

174 kWh/(m2a)

123 kWh/(m2a)

 

31 kWh/(m2a)

30 kWh/(m2a)