Novosti

Kategorije

Smanjenje cijene toplinske energije u kotlovnici D2 za 22 posto

Tvrtka Tehnostan d.o.o već dvije godine sustavno implementira projekt obnovljivih izvora energije u svoj toplinski sustav u Dunavskoj 5 (kotlovnica D2 kojom se opskrbljuju zgrade Dunavska 5 i 7 te Ured državne uprave i zgrada Vukovarskosrijemske županije).

Radi se o kotlovnici na pelet od 430kW koja je zamijenila dosadašnji skupi i neekološki model na lož ulje. I tada je ekonomska računica pokazala da je grijanje na pelet povoljnije i cijena toplinske energije bila je smanjena sa 56 lipa na 44,6 lipa. Dodatnom modernizacijom i balansiranjem sustava, daljinskim nadzorom i upravljanjem uz pomoć pametnih telefona i sustava SCADA stvorene su dodatne uštede na sustavu.

Scada sustav

Samim time omogućena je promjena cijene toplinske energije pa će nova cijena za kotlovnicu D2 umjesto dosadašnjih 44,6 lipa biti 35 lipa što predstavlja smanjenje od 22 posto.

Osim smanjenja cijene toplinske energije automatizmom se smanjuje i maksimalni mogući iznos računa za toplinsku energiju. Pa tako najveći mogući račun u garsonijeri od 21,66 m2 iznosi 458 kuna, a u stanu od 47,81 m2 taj je iznos oko 950 kuna.

Snižene cijene bit će u primjeni od 1.10.2017. i vidljive na računima za listopad 2017. Očitanje razdjelnika topline će se i dalje vršiti bez naknade.

Više o svemu pročitajte u prilogu: