Novosti

Kategorije

Spajanje zgrade Hrvatskog zrakoplovstva 41-51 na toplanu Borovo Naselje

Podstanica

Zgrada Hrvatskog Zrakoplovstva 41-51 (A2) nalazi se na rubnom dijelu Borova Naselja. Iako se na prvi pogled  čini kao dobro obnovljena i uredna zgrada, njeni su stanari bili nezadovoljni sa sustavom grijanja i dobave potrošne tople vode. Toplinska se energija proizvodila u kotlovnici zgrade iz kotlova na lož ulje ( dva kotla Viessmann Simplex PS 28 svaki snage 330kW).

Takav je sustav grijanja bio vrlo neučinkovit što je rezultiralo visokim računima za grijanje i toplu vodu. Problem je bio i sa gledišta zaštite okoliša i zdravlja stanara jer je dimnjak kotlovnice išao neposredno uz stanove na vertikali, a tragovi otrovnih sumpornih spojeva koji su produkt izgaranja lož ulja vidljivi su i danas na fasadi uz dimnjak.

hz 41-51Početkom 2015. Tehnostan pomaže stanarima zgrade financirajući im izradu projektne dokumentacije iako u tom trenutku zgrada nije izabrala Tehnostan kao upravitelja. Suvlasnička zajednica je prepoznala dobar projekt i izabrala novog upravitelja (tvrtku Tehnostan) te donijela odluku o povećanju pričuve kako bi se akumulirala sredstva za nabavku nove opreme i izvođenje radova. Raspisuje se natječaj u lipnju 2016. te započinju radovi. U cijeli projekt uključuje se i grad Vukovar te sufinancira radove u iznosu   407 tisuća kuna tj. 90% ukupnog iznosa 452 tisuće kuna.

Projekt je uspješno završen u rujnu 2016. i stara je kotlovnica zamijenjena podstanicom te je zgrada sad povezana na toplanu Borovo Naselje.

Samim time za cijelu zgradu od rujna su u primjeni i nove cijene toplinske energije:

 

 

cijena toplinske energije

(kn/kWh)

naknada za snagu (kn/kWmj)

cijena do 7.9.2016.

0,54

12,00

cijena od 7.9.2016.

0,3156

14,50

 

što predstavlja smanjenje cijene toplinske energije za 42%.

Izolacija cijevi

Nova podstanica ima potpunu autonomiju u upravljanju svim parametrima grijanja i niske gubitke toplinske i električne energije, a postojeći dimnjak u zgradi više nije u funkciji. 

Osim podstanice projektom je izolirano preko 800 metara unutarnjih izolacija zgrade. samim time više će topline doći u stanove, a manje će odlaziti u podrum i hodnike kao što je bio slučaj svih ovih godina.