Hrvatsko energetsko društvo i Zaklada "Hrvoje Požar" dodijelili su u ponedjeljak u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti nagrade "Hrvoje Požar“ za 2021.godinu. Uz poštivanje strogih epidemioloških mjera, svečana dodjela nagrada se održala u ponedjeljak 14.02.2022. s početkom u 11 sati u atriju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Ove nagrade dodjeljuju se od 1995. za popularizaciju energetike u Republici Hrvatskoj, a nose ime akademika Hrvoja Požara koji je bio glavni tajnik HAZU-a od 1978. do 1991.

Elektroničkim glasovanjem Glavni odbor Zaklade "Hrvoje Požar" Hrvatskog energetskog društva donio je odluku da je tvrtka Tehnostan d.o.o. Vukovar dobitnik godišnje nagrade Zaklade „Hrvoje Požar“ u kategoriji za unapređenje kvalitete okoliša vezano uz energetske objekte.

Govore na svečanosti održali su predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatskog energetskog društva Ivica Toljan, predsjednik Uprave Siemens Energy Boris Miljavac, predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, savjetnik Predsjednika Republike Julije Domac, te ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Ministar Ćorić potom je uručio nagrade: Željku Tomšiću (FER) za doprinos energetici, Nini Domazet (Energetika Marketing) za popularizaciju energetike, Darku Paviši (Rasco d.o.o.) za inovacije u energetici, Gordani Kovačević (Ericsson Nikola Tesla d.d.) za racionalno gospodarenje energijom, te u ime tvrtke Tehnostan d.o.o. Vukovar nagradu je primio Željko Bakula za unaprjeđenje kvalitete okoliša vezano uz energetsku djelatnost.

Zadnje dvije uručene nagrade otišle su u ruke vrijednim studentima – Marku Starčeviću (FER) za uspjeh u dosadašnjem studiranju i Kristini Andrić (RGNF) za posebno zapažen diplomski rad iz područja energetike.