Novosti

Kategorije

Vladimira Nazora 14 i 16 - Završetak energetske obnove

Završena je energetska obnova višestambene zgrade. Cilj energetske obnove je smanjenje toplinskih gubitaka kroz izgradnju toplinske ovojnice i zamjenu stolarije, zamjena dotrajalih materijala krova, te ugradnja solarnih kolektora za grijanje sanitarne tople vode.Ukupan trošak radova iznosi 1.595.773,99 kn.

Projekt energetske obnove sufinanciran je u iznosu od 52% sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, operativni program „ Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“.grad Vukovar sufinancirao je radove u visini  25% ukupnog troška. Ostatak od 23 % su sredstva suvlasnika zgrade.

Za financiranje ovog projekta suvlasnici su ugovorili kredit u visini 400.000,00kn sa rokom otplate od 120 mjesečna anuiteta. Kako bi mogli otplaćivati anuitet kredita, a ne dovodeći redovno održavanje zgrade u pitanje, suvlasnici su podigli iznos pričuve na 5,67kn/m2 za vrijeme otplate kredita.

Opseg energetske obnove

Izgradnja toplinske izolacije vanjskih zidova

Izvedba sustava od toplinsko – izolacijskih fasadnih ploča od EPS-a debljine 10,12 i 16 cm. Toplinska ovojnica izgrađena je dogradnjom na postojeću (EPS d= 5cm). Prije dogradnje bilo je potrebno stabilizirati ovojnicu.

Ravni krov

Ovim radovima obuhvaćena je kompletna sanacija neprohodnog krova uklanjanjem svih slojeva prethodnog krova i izgradnjom novih prema uvjetima projekta. Za toplinsku izolaciju korištene su tvrde ploče na bazi tvrdog poliuretana (PIR) debljine 14cm, dimenzija ploča 120x60 cm.

Zamjena stolarije

Energetskom obnovom također je obuhvaćena  i zamjena stolarije stanova. Postojeći prozori zamjenjeni su sa novom energetski učinkovitijom stolarijom od PVC-a i trostrukim staklom punjenim inertnim plinom. Staklene površine ulaznih vrata poslovnog dijela izvedeni su od aluminijske stolarije, također sa trostrukim staklom i inertnim plinom.

Solarni kolektori

U sklopu energetske obnove na višestambenoj zgradi u ulici Vladimira Nazora 14 i 16 tijekom energetske obnove ugrađeni su solarni paneli Viessmann Vitosol 100-FM za grijanje sanitarne  tople vode tijekom ljetnih mjeseci. Ovo je prva zgrada, a nadamo se da neće biti i jedina u Vukovaru u kojoj stanari zgrade imaju besplatnu toplinsku energiju za grijanje sanitarne tople vode u vrijeme sunčanih dana uz pomoć sunčeve energije.

Ušteda

 

PRIJE ENERGETSKE OBNOVE

 

NAKON ENERGETSKE OBNOVE

 

STAMBENA ZONA

POSLOVNA ZONA

 

STAMBENA ZONA

POSLOVNA ZONA

ENERGETSKI RAZRED

D

G

 

B

C

POTROŠNJA

135 kWh

252 kWh

 

34 kWh

90 kWh