Višegodišnji problem sa povećanim troškovima za grijanje suvlasnici zgrade odlučili su riješiti energetskom obnovom kroz javni poziv Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Odlukom suvlasnika sve poslove prijave projektnog prijedloga prepustili su upravitelju zgrade tvrtki,  Tehnostan d.o.o..

Suvlasnici zgrade su se kreditno zadužili kako bi pripremili glavni projekt energetske obnove zgrade i čekali priliku za prijavu projekta. Pandemija korona virusom i potres na Baniji i Zagrebu privremeno su zaustavili objavu javnog poziva. Konačno, u ožujku 2022 godine javni poziv je objavljen a projektni prijedlog je prošao na natječaju.

Projektom energetske obnove suvlasnici zgrade obuhvatili su zamjenu kompletne vanjske ovojnice zgrade (fasada, krov ravni i kosi, vanjska stolarija). Dodatno se projektom obuhvatila i izrada solarnog termalnog polja sve za potrebe zajedničke potrošnje.

Solarni termalni sustav za proizvodnju tople vode - suncem zagrijana topla voda znatno će smanjiti potrebu za korištenjem topline iz centralnog toplinskog sustava odnosno električne energije (ljeti) za zajednički sustav tople vode zgrade.

Cilj i očekivani rezultati projekta:

Projektom je ostvarena ušteda potrebne energije za grijanje zgrade od 72% što uvelike ovisi i o navikama samih stanara koji se griju (prije 395.408 kWh/a a nakon energetske obnove 110.219 kWh/a).

Financijski presjek projekta

Ukupna vrijednost projekta - 700.542,87 EUR

Subvencija - 554.910,77 EUR (79%) iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021-2026

Rok za završetak radova: 2/2024