Novosti

Kategorije

Završena energetska obnova još jedne zgrade u Vukovaru

U gradu Vukovaru obnavlja se ukupno 10 višestambenih i višestambeno-poslovnih zgrada, a investitor je upravitelj Tehnostan. Tijekom lipnja 2018. godine završena je energetska obnova višestambeno-poslovne zgrade u ulici Vladimira Nazora 14 i 16.

Tijekom ovog ljeta završena je energetska obnova zgrade sa 20 stanova i četiri poslovna prostora u prizemlju. Ukupna realizirana investicija iznosi 1.595.773,99 kn. Projekt energetske obnove sufinanciran je u iznosu od 50% sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, i sredstvima Grada Vukovara u iznosu 25% i ostatak od 25% su sredstva suvlasnika zgrade.

Za financiranje ovog projekta suvlasnici su realizirali kredit sa rokom otplate od 10 godina. Kako bi mogli otplaćivati anuitet kredita, a ne dovodeći redovno održavanje zgrade u pitanje, suvlasnici su podigli iznos pričuve na 5,67 kn/m2 za vrijeme otplate kredita.

Obnova fasade i krovišta

U opsegu energetske obnove izolirana je fasada sa stiroporom ukupne debljine 17 cm (12 cm nove fasade i 5 cm stare). Nadalje izoliran je i ravni krov sa tzv. „PIR“ toplinskom izolacijom (poliizocijanurat), novi izolacijski materijal čija je težina do 8 puta manja i ima bolja termička i mehanička svojstva od mineralne vune.

Obnova stolarije

Energetskom obnovom također je obuhvaćena i zamjena stolarije stanova. Postojeći prozori zamjenjeni su sa novom energetski učinkovitijim stolarijom od PVC-a i trostrukim staklom punjen inertnim plinom. Staklene površine poslovnih prostora i ulaznih vrata stambenog dijela izvedeni su iz aluminijske stolarije, također sa trostrukim staklom i inertnim plinom.

Ugradnjom novih i boljih materijala u stambenom dijelu se očekuje energetska ušteda od čak 77% u odnosu na potrošnju prije obnove, a poslovni prostori koji su većinom u staklu,mogu očekivati uštedu od 64%.

Potrošnja energije za grijanje prije i poslije energetske obnove

 

Stambeni dio

Poslovni dio

Prije energetske obnove

Energetski razred D

(135 kWh/m2 god)

Energetski razred G

(252 kWh/m2 god)

Poslije energetske obnove

Energetski razred B

(31 kWh/m2 god)

Energetski razred C

(90 kWh/m2 god)

Ugradnja solarnih kolektora

U sklopu energetske obnove na višestambenoj zgradi u ulici Vladimira Nazora 14 i 16 tijekom energetske obnove ugrađeni su solarni paneli Viessmann Vitosol 100-FM za grijanje sanitarne  tople vode tijekom ljetnih mjeseci. Ovo je prva zgrada, a nadamo se da neće biti i jedina u Vukovaru u kojoj stanari zgrade imaju besplatnu toplinsku energiju za grijanje sanitarne tople vode u vrijeme sunčanih dana uz pomoć sunčeve energije.

Spomenuta zgrada je energiju za potrošnu toplu vodu u ljetnom periodu dobivala putem elektro grijača smještenih u podstanici što je rezultiralo visokim računima za električnu energiju (1.500kn do 2.000kn mjesečno). Sada je evidentno da su mjesečne uštede usljed prinosa toplinske energije putem sunčanih kolektora na razini 700 do 1500kn mjesčno. Obzirom da su stanari u ukupnoj investiciji u solarni sustav od 125,000kn + PDV sudjelovali sa samo 20% povrat investicije bit će za manje od 3,5 godine.